Heb jij de ziekte van Raynaud?

De ziekte van Raynaud is een heel vervelende ziekte waarbij je heel koude en gevoelloze vingers of tenen kunt krijgen. Je klachten kunnen uitgelokt worden door plotselinge kou, stress, emoties of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals betà-blokkers. Je lichaam reageert op deze veranderingen waarbij je kleine slagaders tijdelijk verkrampen, met als gevolg dat de bloedtoevoer in je haarvoeten vermindert. Je haarvaten zitten onder andere in je vingers en tenen. 

Bij zo’n aanval verkleuren je tenen en vingers, eerst van wit, dan naar blauw, vervolgens naar rood of paars.

Twijfel je of je het syndroom van Raynaud hebt? Doe dan de Raynaud zelftest. Ook al is de ziekte niet gevaarlijk, wel is het goed een bezoek aan de huisarts te brengen om uit te sluiten of je last hebt van een onderliggende aandoening. 

Tips voor koude handen en voeten

Het is een open deur maar het beste wat je kunt als jij de aandoening van Raynaud hebt is je handen en voeten warm houden. Ook op dagen als het niet zo koud is. Het aanraken van koude oppervlakten kan al een aanval uitlokken, dus het dragen van warmte handschoenen (ook binnenshuis) kan bij veel mensen voor verlichting zorgen. 

Daarnaast kun je proberen te onderzoeken welke situaties de aanvallen uitlokken. Is dat bij stress of bij angst? Probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden. Komen de klachten naar boven bij bepaalde handelingen tijdens het werk? Overleg dan met je werkgever welke veranderingen en aanpassingen mogelijk zijn. 

Wist je dat er ook medicijnen zijn die koude handen en voeten verergeren? Een voorbeeld hiervan zijn bètablokkers, een middel tegen hoge bloeddruk. Informeer de huisarts altijd dat je last hebt van het syndroom van Raynaud, voordat hij een behandeling voorschrijft. 

Tips bij het fenomeen van Raynaud:

  • Kleed je altijd warm aan, het liefst in lagen zodat je eenvoudig een vest aan of uit kunt doen. Ook als het buiten warm is. 
  • Denk ook eens aan verwarmde kleding, zoals een verwarmde bodywarmer, een verwarmd vest of een verwarmde broek.
  • Draag handschoenen of zorg ervoor dat je ze in ieder geval bij je hebt. Niet alleen buitenshuis, ook binnenshuis kun je dunne handschoenen dragen. Bekend zijn de handschoenen met zilverdraad, effectiever wellicht zijn verwarmde handschoenen met batterijen. 
  • Koop wollen sokken of investeer in een paar elektrisch verwarmde sokken.
  • Stop met roken, roken is niet goed voor je vaten.
  • Probeer zoveel mogelijk beweging in je dagelijkse bezigheden te plannen.
  • Vermijd angst en stress
  • Heb je minstens 2 aanvallen per dag van witte vingers en of tenen? Overleg dan met de huisarts of het medicijn Nifedipine iets voor jou zou kunnen zijn.

Welke handschoenen kan ik het beste aanschaffen?

Er zijn mensen die baat hebben bij handschoenen met zilverdraad, dat geldt helaas niet voor iedereen. Een goede oplossing is het dragen van elektrisch verwarmde handschoenen. Zoals onze Verwarmde handschoenen HeatPerformance Ultra thin. Binnen 30 seconden geven deze handschoenen 50°C warmte af.

De stof is dun genoeg dat de handschoen je niet beperkt in je bezigheden in en om het huis, werken, tillen, vastpakken, alles kan met deze handschoenen. De warmtegeleiders zitten op je handrug en aan de bovenkant van je vingers, je kunt dus onbezorgd alles vastpakken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je iets beschadigd. En ook heel praktisch; de batterij zal je niet in de weg zitten want hij is heel klein.

De duim en wijsvingers zijn voorzien van een speciale touch screen-stof, dus ook als je je telefoon pakt kun jij je handschoenen gewoon aanhouden.

De handschoenen zijn dun genoeg om onder je eigen handschoenen aan te trekken, zo beschermen ze je ook buiten op koude winterdagen.

Shop hier onze dunne HeatPerformance® THIN handschoenen

Welke sokken of zolen kan ik het beste aanschaffen?

Voor heerlijk warme voeten hebben wij een fijne collectie verwarmde sokken en verwarmde zolen samengesteld.

Welke keuze je daarin wilt maken is persoonlijk. De eigenschappen per sok en zool vind je in een overzichtelijk schema op de pagina hoe werken onze verwarmde producten? Zo hebben wij zolen in verschillende diktes die ieder hun eigen krachtige warmte afgeven, sokken in diverse diktes, met of zonder afstandsbediening. Ook de prijs is een overweging waard, elektrisch verwarmde sokken en zolen zijn niet goedkoop. Maar voor veel mensen de investering meer dan waard.