vrouw die haar koude handen opwarmt aan een kop warme thee

Wie heeft de koudste handen: mannen of vrouwen?

Onderzoekers van de Universiteit van Utah vergeleken met behulp van warmtebeelden de lichaamstemperatuur van mannen en vrouwen. Wat bleek? Vrouwen hebben een iets warmere romp dan mannen, het gaat om een klein verschil van 0,2224 °.

Een groter verschil werd in de handen gevonden. Gemiddeld zijn vrouwenhanden maar liefst 1,56 °C kouder dan van de mannelijke medemens. Als jij als vrouw aangeeft dat je last hebt van koude handen dan ben je heus niet aan het klagen, het is gewoon ècht zo!

Wat er gebeurt in je lichaam? Als de temperatuur daalt trekken de bloedvaten in je handen en voeten samen zodat er minder bloed op deze plekken stroomt. Waarom jouw lijf zo staat ingesteld?

Je lichaam is gebouwd om te overleven. Als het buiten kouder wordt lopen je belangrijke organen, zoals je hart, longen, maag en niet te vergeten je baarmoeder, risico om af te koelen. Om efficiënt met je warme bloed om te gaan trekken de bloedvaten in de uiteinden van je lichaam (handen, voeten, oren, puntje van je neus) samen zodat het bloed daar vermindert doorheen stroomt. Heel erg fijn dat jouw lichaam zo efficiënt ingesteld staat, maar jij zit maar mooi met de kouwelijke gevolgen.

Het samentrekken van die bloedvaten gebeurt natuurlijk zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar vrouwen reageren veel sneller op koude. Voor wetenschappers is het nog steeds niet helemaal duidelijk waarom dat zo is. Het zou te maken kunnen hebben met verschillen in spieropbouw, lichaamsvet, lichaamsgrootte en hormonen.

Hoe meer spieren, hoe meer verbranding er plaatst vindt. Hoe meer warmte er dus vrij komt. Hoe meer spieren je hebt, hoe warmer je interne kacheltje is.

Wat betreft lichaamsvet werkt het twee kanten op. Aan de ene kant zou je kunnen stellen dat vet je lichaam warm houdt en dat is zeker het geval rondom je vitale organen in de romp. Voor de voortplanting is het natuurlijk van groot belang dat de baarmoeder goed beschermd is. Maar voor de rest van je lichaam heb je niet veel aan extra vet om warm te blijven. Vet belemmert juist de doorbloeding naar de rest van je ledematen. En lichaamsvet zit natuurlijk niet in ruime mate rondom je tenen en handen. 

Misschien vind je onderstaand artikel ook interessant:

Selecteer een Afleverpunt

Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk