Wat zijn de beste warme sokken tegen koude voeten?

Het dragen van een paar warme sokken helpt koude voeten te voorkomen. Maar wat zijn dan de beste sokken die je voeten warm houden? Bestaan er ook sokken die je koude voeten opwarmen? En kies je nu voor sokken van katoen, wol of polyester?

Om antwoord te geven op al deze vragen, gaan we eerst dieper in op de materiaalsoorten die veel gebruikt worden voor sokken.

Daarna geven we je een bondige conclusie.

Vervolgens hebben we de materiaalsoorten per activiteit in een overzichtelijk schema gezet.

Ook geven we antwoord op de vraag of dikke sokken nu per se beter zijn. Wat denk jij?

En helemaal onderaan dit artikel hebben wij de beste tips voor je op een rijtje verzameld om koude voeten te voorkomen. En warme voeten te behouden.

Veel leesplezier!

Materiaalsoorten

Een belangrijk onderdeel van warme sokken is natuurlijk het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken die op een positieve manier kunnen bijdragen aan een warme sok.

Een goede warme sok houdt namelijk niet alleen de warmte goed vast maar is ook nog eens goed in het afvoeren van transpiratievocht.

Door op de buttons hieronder te klikken kom je meer te weten over de eigenschappen van de meest gebruikte materiaalsoorten voor sokken.

Conclusie Materiaal

Elke activiteit zijn eigen sok

De beste warme sokken voor jouw voeten kies je op basis van de activteit die je gaat ondernemen. Heb je een lange werkdag voor de boeg of ga je intensief sporten?

DE BELANGRIJKSTE CONCLUSIES OP EEN RIJ:
  • Bij lang stilzitten

Breng je een avondje op de bank door of heb je een werkdag achter je bureau voor de boeg? Dan is het dragen van wollen sokken een goed idee. Kies bijvoorbeeld voor merino of alpacawol. Deze wolsoorten kriebelen niet en houden de warmte rondom je voeten goed vast.

  • Op rustige dagen

Net als wol is acryl ook een goede warmteisolator. Acryl is, in tegenstelling tot wol, niet in staat vocht vast te houden. Vocht transporteren kan acryl ook niet goed. Kortom, acryl sokken houden je voeten goed warm als je langdurig gaat stilzitten.

  • Bij intensieve inspanning

Bij intensieve inspanning is wol af te raden. Dit natuurlijke materiaal kan het transpiratievocht niet goed afvoeren. Je kunt beter kiezen voor sokken waarin o.a. Coolmax, bamboe of polyester in is verwerkt. Deze materiaalsoorten zijn in staat vocht af te voeren.

  • Altijd vermijden

Sokken van katoen kun je beter links laten liggen. Katoen houdt warmte niet vast en kan het zweet niet afvoeren. Daarnaast heeft katoen de eigenschap snel te lubberen. Geen goede keuze dus als je snel last hebt van koude voeten!

  • Extra slijtvast

De toevoeging van polyamide maakt de sok extra slijtvast en duurzaam. Polyamide sokken zijn ook een goede keuze als je snel last hebt van zweetvoeten. Deze stof is goed in staat vocht af te voeren.

  • Voor een elastische sok

Om de sok nergens te laten knellen en comfortabel te laten zitten is de toevoeging van elasthaan onontbeerlijk. Niet teveel, want elasthaan heeft geen isolerende of vochtafdrijvende eigenschappen.

Materiaalsoorten naar activiteit

Welke sokken je voeten het beste warm houden? Dat hangt af van wat je van plan bent te gaan ondernemen. In het schema hieronder kun je bepalen voor welke materiaalsoorten je het beste kunt gaan.

Lang stilzitten

Matig inspanning

Intensieve inspanning

Wol

max 40% 

x

Acryl

max 40%

x

Coolmax

x

Bamboe

x

Polyester

x

Polyamide

x

Elasthaan

max 10%

max 10%

max 10%

Katoen

x

x

x

Feit of fabel

Koude voeten in bed

1. Bloedsomloop

  • Je bloedsomloop wordt hierdoor belemmert.

Hoe meer belemmering in de bloedcirculatie, hoe minder goed het warme bloed je voeten kan bereiken.

Daarnaast zitten in je voeten vooral kleine haarvaten. Nog een reden waarom je bloedsomloop deze uiteinden lastig kan bereiken.

2. Luchtlaag

  • Ontzettend belangrijk voor warme voeten is het creëren van een luchtlaag tussen de sok en je schoen.

In deze luchtlaag kan het vocht dat door bijvoorbeeld bamboe of polyester naar buiten is afgevoerd verdampen. Als deze luchtlaag er niet is, kan het vocht nergens naar toe en wordt het snel klam en dus koud rondom je voeten.

Conclusie

  • Kies je voor een dikkere sok, draag deze dan in schoenen die een maatje groter zijn.

Het is een goed idee om je winterboots, winterwandelschoenen of je skischoenen standaard in een maatje groter aan te schaffen als je toch van plan bent dikke sokken erin te dragen.

Koude voeten opwarmen en voorkomen

Zijn je voeten eenmaal koud, dan is het niet eenvoudig ze warm te krijgen. Je kunt natuurlijk een warm voetenbad nemen, maar…voorkomen is beter dan genezen. Hier komen de beste tips om warme voeten te krijgen en behouden:

Ontdek onze verwarmde sokken

NIEUW
99.95139.95
99.95139.95
109.95149.95
119.95159.95

Selecteer een Afleverpunt

Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk